Sisal vloerbedekking leggen

Sisal vloerbedekking leggen

Als je overweegt sisal vloerbedekking te leggen, zijn er een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Hier is een handige gids om je door het proces te leiden, van het kiezen van het tapijt tot de installatie en nazorg.

Kies het juiste type sisal

Het eerste wat je moet doen, is het kiezen van het type vloerbedekking dat het beste bij jouw ruimte past. Natuurtapijten kunnen op bijna elke ondergrond worden gelegd, maar het is essentieel dat de vloer vlak, droog en stevig is. Zorg er ook voor dat de ruimte niet vochtig is, want vocht kan problemen veroorzaken met de vloerbedekking.

Momenteel hebben we 3 soorten sisal vloerbedekking. Mocht je twijfelen, bestel dan gratis staaltjes om gevoel te krijgen bij de juiste vloerbedekking!


Bij het bestellen van de sisal vloerbedekking moet je rekening houden met de uiteindelijke verwerking. Neem daarom altijd een reserve van 10%, met een minimum van 10 cm, om eventuele afwijkingen te corrigeren of om rekening te houden met krimp. Denk ook aan de structuur en dikte van de vloerbedekking, vooral in relatie tot de beschikbare hoogte bij deuren.

Benodigdheden voor installatie

Voordat je begint met het leggen van de sisal vloerbedekking, zorg ervoor dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt:

- De sisal vloerbedekking
- Lijm (geschikt voor natuurlijke vezels)
- Kitstrijker
- Tapijtroller (ca. 50 kg)
- Kniespanner
- Scherp mes of schaar
- Meetlint
- Schone vochtige doek

Voorbereiding van de installatie

Voordat je begint met de installatie, zijn er een paar dingen die je moet doen:

  • Laat de sisal vloerbedekking minimaal 24 uur in de te leggen ruimte acclimatiseren. Zorg ervoor dat de temperatuur in de ruimte minstens 14°C is en probeer schommelingen in temperatuur en vochtigheid te voorkomen.
  • Controleer de sisal vloerbedekking op eventuele fouten voordat je begint met leggen. Controleer ook de ondervloer om er zeker van te zijn dat deze droog, vlak en stevig genoeg is.
  • Leg de banen vloerbedekking naast elkaar uit, met een kleine overlapping om rek en krimp op te vangen. Snijd de banen zo veel mogelijk langs een kettingdraad af.

Het leggen van sisal vloerbedekking

Nu ben je klaar om de sisal vloerbedekking daadwerkelijk te leggen. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

  1. Breng lijm aan op de vloer volgens de instructies op de verpakking.
  2. Begin met het leggen van de eerste baan langs de zijkant van de kamer. Rol de helft van de baan op, breng lijm aan op de vloer en rol de baan weer terug. Doe hetzelfde met de andere helft en rol het tapijt goed aan met de tapijtroller.
  3. Voor de naad tussen de banen, rol je een deel van de eerste baan terug over de tweede baan, snijd beide banen tegelijk op maat en rol ze weer aan met de tapijtroller.
  4. Gebruik een kniespanner om het patroon goed te laten doorlopen en om de naden strak tegen elkaar te leggen.

Nazorg van de sisal vloerbedekking

Na het leggen van de sisal vloerbedekking is het belangrijk om de juiste nazorg te bieden:

  • Loop de eerste 24 uur niet te veel over het tapijt, zodat de lijm goed kan drogen. Houd de temperatuur en vochtigheid constant om krimp te voorkomen.
  • Controleer regelmatig of de randen goed in de vloerlijm liggen om rafelen te voorkomen. Je kunt ook een geschikte snijvaste spray gebruiken om de kans op rafelen te verminderen.
  • Voor een nette afwerking kun je plinten terugplaatsen over het tapijt.

Met deze eenvoudige stappen kun je jouw sisal vloerbedekking op een professionele manier installeren en ervoor zorgen dat het er mooi uitziet en lang meegaat. Veel succes met je project!

Bestel hier gratis staaltjes om gevoel te krijgen bij het juiste type sisal vloerbedekking! Liever een video? Zie hier een videoinstructie om de sisal vloerbedekking te leggen!

Terug naar blog